Blogiarkisto

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Vähähiilihydraattiset Runebergin tortut




Niinhän se taisi olla, että jo 1850-luvulla Fredrika Runeberg kehitteli tämän ihanan leivonnaisen miehensä Johan Ludvig Runebergin iloksi. Ja vieläpä niistä aineksista mitä kaapissa silloin sattui olemaan, keksinmuruista, manteleista ja sen sellaisista. Fredrika ei tainnut silloin arvata, että hänen reseptinsä suosio jatkuisi ihan nykypäivään, 2000-luvulle asti.
Tämä runebergintortturesepti on meillä jo useana vuonna ollut käytössä, alunperin karppaus.infosta otettu.
Se on vähähiilihydraattinen, gluteeniton ja makeutusaineella makeutettu. Piparkakkumauste tuo siihen mukavan mausteisen maun ja jos haluaa, voi lisätä karvasmanteliesanssiakin pienen lorauksen. Meillä ei yleensä esanssia ole laitettu, on makoisaa ilmankin sitä.
Leivonnaisista kannattaa tehdä pinnaltaan aika tasaisia, jotta kun ne kumotaan nurin, ne olisivat tasaisesti alustallaan. Näin ne ehkä muistuttavat eniten "aitoja" runebergin torttuja muodoltaan. Joskus meillä on kyllä tehty näitä kumoamattakin, ihan muffinssityylisesti, hillo ja kuorrutus vain päälle.
Sitten vain leipomaan ja hyvää Runebergin päivää!








                                                       Runebergin tortut (12 kpl)

                                                   150 g voita
                                                   1,5 dl makeutusjauhetta  tai 3 tl mak.nestettä
                                                   2 kananmunaa
                                                   2 tl piparkakkumaustetta
                                                   1 tl kardemummaa
                                                   3 dl mantelijauhetta
                                                   (0,5 dl mantelirouhetta)
                                                   2 tl leivinjauhetta
                                                   1,5 dl vispikermaa/ täysmaitoa
                                                    (karvasmanteliesanssia n. 4 ml)

                                                   Päälle:
                                                   St.Dalfours sokeritonta vadelmahilloa
                                                   Steviatomusokeria ja tilkka vettä

 Ensin vatkataan vähän pehmennyt voi ja makeutusjauhe  yhteen. Lisätään kananmunat. Sitten lisätään mausteet ja jauhot sekoitettuina toisiinsa ja kerma/maito (esanssi viimeisenä). Voidaan paistaa silikoni/paperivuuissa tai muffinssipellillä 200 asteessa n. 15-20 min.
Kun leivonnaiset ovat kunnolla jäähtyneet, ne varovasti kumotaan tarjoiluastiaan ja lisätään vadelmahillonökäre jokaiseen. Steviatomusokeriin lisätään pieni tilkka vettä, sekoitetaan hyvin ja levitetään kuorrutusta jokaiselle tortulle rengasmaisesti hillon ympärille.
                                                   










                                                 

1 kommentti:

  1. Karppirunebergintorttujen päälle laitoin pakastevattuja kiehautettuna, keinosokerilla maustettuna ja liivatteella paksunnettuna. Valkoinen randu hillon ympärille syntyi kermavaahdosta, jota jäykistin liivatteella. Tuli kaunista. Itse varsinaista torttutaikinaani täytyy vielä kehitellä.

    VastaaPoista